Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά. Κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, οι δύο ανώτερες και οπίσθιες κοιλότητες της καρδιάς (οι κόλποι της) χτυπούν χαοτικά και ακανόνιστα, χωρίς να συντονίζονται με τις δύο κατώτερες και πρόσθιες κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες).

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας (αποτελεί περίπου το 1/3 όλων των αρρυθμιών). Όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να την εμφανίσει. Έχει υπολογιστεί ότι μετά τα 55 έτη σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους (24% των αντρών και 22% των γυναικών) θα παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου. Επιπλέον, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. και 5,1 εκατομμύρια στις Η.Π.Α. (σχεδόν 2,5% του πληθυσμού) έχουν διαγνωστεί με μιας μορφής κολπική μαρμαρυγή. Ο εκτιμώμενος παγκόσμιος αριθμός των ανδρών και γυναικών με τη νόσο το 2010 ήταν 20,9 εκατομμύρια και 12,6 εκατομμύρια αντίστοιχα.


ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

Τα συμπτώματα της νόσου συνήθως περιλαμβάνουν φτερουγίσματα στην καρδιά, αρρυθμία, δύσπνοια και αδυναμία. Τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής έρχονται και φεύγουν ή μπορεί ο ασθενής να τα βιώνει συνεχώς, γεγονός που απαιτεί θεραπεία.

Αν και η ίδια η νόσος δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, είναι μία πολύ σοβαρή ιατρική κατάσταση, καθώς συχνά απαιτεί άμεση και επείγουσα θεραπεία για να μην οδηγήσει σε επιπλοκές. Η νόσος μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά, που μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μπορούν να περάσουν σε άλλα όργανα και να προκαλέσουν ισχαιμία (μπλοκαρισμένη ροή του αίματος).

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αιτία ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Το 20-30% των ασθενών με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν κολπική μαρμαρυγή πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το αρχικό επεισόδιο. Περίπου το 10–40% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή νοσηλεύονται κάθε χρόνο, ενώ έχει υπολογιστεί ότι η νόσος σαν ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας 2 φορές για τις γυναίκες και 1,5 φορά για τους άνδρες.

Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και επεμβάσεις που στοχεύουν στην αλλαγή της ηλεκτρικής λειτουργίας της καρδιάς.

Παράγοντες κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσει ένας ασθενής κολπική μαρμαρυγή.

Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

Ηλικία

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία ενός ασθενή, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη λειτουργία της καρδιάς του.

Ατομικό ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης
Όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής καρδιοπάθεια παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι η βαλβιδοπάθεια, η στεφανιαία νόσος, ιστορικό καρδιακής προσβολής ή χειρουργικής επέμβασης στην καρδιά, συγγενής καρδιοπάθεια.

Υπέρταση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά αν δεν είναι ελεγχόμενη με φαρμακευτική αγωγή και υγιεινοδιαιτητικές αλλαγές, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.

Άλλες χρόνιες παθήσεις
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθολογικές καταστάσεις όπως η θυρεοειδοπάθεια, η υπνική άπνοια, το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφροπάθεια ή πνευμονοπάθεια έχουν εξίσου αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια στιγμή συμπτώματα μαρμαρυγής. Επίσης, αυξημένο κίνδυνο έχουν και όσοι λαμβάνουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες.

Κατανάλωση αλκοόλ
Η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. Η ευκαιριακή και χωρίς μέτρο κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.

Παχυσαρκία
Το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει και τον κίνδυνο προσβολής.

Οικογενειακό ιστορικό
Σε κάποιες οικογένειες έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει κληρονομικότητα στην εμφάνιση της νόσου.

Αίτια και συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας ακανόνιστος και συχνά γρήγορος καρδιακός ρυθμός που συμβαίνει όταν οι δύο ανώτερες κοιλότητες της καρδιάς δέχονται χαοτικά ηλεκτρικά σήματα. Η καρδιά μας αποτελείται από 4 – κοιλότητες: δύο προθαλάμους (προς τα πίσω και άνω) (κόλποι της καρδιάς) και δύο κύριες κοιλότητες (εμπρός και κάτω) (κοιλίες της καρδιάς).

Μέσα στον δεξί κόλπο της καρδιάς υπάρχουν κάποια κύτταρα που σχηματίζουν τον κολποκοιλιακό κόμβο. Αυτός είναι ο φυσικός «βηματοδότης της καρδιάς». Από εκεί ξεκινά ο κάθε χτύπος της.

Τα ερεθίσματα της καρδιάς ταξιδεύουν προς τον κολποκοιλιακό κόμβο. Καθώς περνούν μέσω των τοιχωμάτων των κοιλιών προκαλούν τη συστολή τους. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα ηλεκτρικά ερεθίσματα της καρδιάς οδηγούν σε πλήρωση με αίμα και συστολή της. Όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, τα ερεθίσματα αυτά εξαπλώνονται στους κόλπους με γρήγορο και ασυντόνιστο ρυθμό, με αποτέλεσμα να μη συστέλλονται φυσιολογικά.

Έτσι, το αίμα δεν «ταξιδεύει» όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να σχηματίζει θρόμβους και έμβολα που δυνητικά μπορούν να φράξουν κάποια αρτηρία και να οδηγήσουν σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, όλη αυτή η αρρυθμία «κουράζει» την καρδιά και οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα κύρια αίτια που εικάζεται ότι ευθύνονται για την κολπική μαρμαρυγή είναι:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Στεφανιαία νόσος
 • Έμφραγμα
 • Βαλβιδοπάθειες
 • Συγγενείς καρδιοπάθειες
 • Θυρεοειδοπάθεια ή μεταβολικό σύνδρομο
 • Έκθεση σε διεγερτικά (καπνός, κάποια φάρμακα)
 • Κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ
 • Πνευμονοπάθεια
 • Ιστορικό επέμβασης στην καρδιά
 • Λοιμώξεις (πνευμονία κ.ά.)
 • Υπνική άπνοια

Συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής

Κάποιοι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν καθόλου συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν μέχρι να ανιχνευθεί σε κάποιο τυχαίο κλινικό ή απεικονιστικό έλεγχο.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα συνήθως αυτά είναι:

Φτερουγίσματα (ακανόνιστος χτύπος καρδιάς)


Αδυναμία και κόπωση


Ζαλάδα


Ταχυπαλμία


Δυσκολία στην άσκηση


Σύγχυση


Πόνος στο στήθος


Δύσπνοια

Τα είδη της κολπικής μαρμαρυγής

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι:
Παροξυσμική: Τα συμπτώματά της έρχονται και φεύγουν. Διαρκούν από λίγα λεπτά έως και ώρες και μετά σταματούν από μόνα τους ή με ιατρική παρέμβαση.
Εμμένουσα: Σε αυτή τη μορφή μαρμαρυγής, η αρρυθμία παραμένει πάνω από μια εβδομάδα και ο καρδιακός ρυθμός δεν επανέρχεται σε φυσιολογικό επίπεδο από μόνος του. Θα χρειαστεί να λάβεις φαρμακευτική αγωγή ή να αναταχθεί ηλεκτρικά σε κάποιο ιατρικό κέντρο.
Χρόνια: Σε αυτή τη μορφή, ο χτύπος της καρδιάς δεν μπορεί να επανέλθει. Η αρρυθμία διαρκεί περισσότερο από ένα έτος. Συνήθως η κολπική μαρμαρυγή είναι μια μόνιμη κατάσταση και θα χρειαστεί να λάβεις φαρμακευτική αγωγή, ώστε να ελέγξεις το ρυθμό της καρδιάς.
Η νόσος μπορεί να ξεκινήσει ως παροξυσμική και να εξελιχθεί στις άλλες μορφές της.

Διάγνωση και εξετάσεις κολπικής μαρμαρυγής

Για να διαγνωστεί η κολπική μαρμαρυγή απαιτείται κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο καρδιολόγος. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, holter ρυθμού και triplex καρδιάς.

Τα βήματα για να διαγνώσει ο γιατρός την κολπική μαρμαρυγή αναλυτικότερα είναι:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα που παρατηρείται ανώμαλος ρυθμός (ανώμαλα R-R διαστήματα), ηλεκτροκαρδιογράφημα χωρίς διακριτά Ρ και συνήθως καρδιακή συχνότητα έως και 200 σφύξεις/λεπτό.

Holter ρυθμού τοποθετείται για έλεγχο της καρδιακής συχνότητας σε ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή ελέγχου συχνότητας, αλλά και σε ασθενείς με υποψία ριπών κολπικής μαρμαρυγής που θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την διάγνωση της αρρυθμίας.


Triplex καρδιάς για εκτίμηση ύπαρξης προδιαθεσικών παραγόντων και έναρξη αγωγής σε ασθενείς με καταγεγραμμένο επεισόδιο ή υποψία επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής.


Δοκιμασία κόπωσης σε νέους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή για έλεγχο προδιαθεσικών παραγόντων, αλλά και σε χρόνιους ασθενείς για αξιολόγηση καρδιακής συχνότητας και τιτλοποίηση αγωγής.

Πόσο επηρεάζουν τα συμπτώματα την καθημερινότητα του ασθενή

Η διαστρωμάτωση των συμπτωμάτων γίνεται με το ΕΗRA score:
Κατηγορία Ι: ασθενής χωρίς συμπτώματα
Κατηγορία ΙΙ: ασθενής με μέτρια συμπτώματα, αλλά φυσιολογική καθημερινότητα
Κατηγορία ΙΙΙ: ασθενής με σοβαρά συμπτώματα και επηρεασμένη καθημερινότητα
Κατηγορία IV: διαλείποντα συμπτώματα και επηρεασμένη καθημερινότητα

Διάρκεια εξέτασης

Η διάρκεια της εξέτασης για να διαγνωσθεί ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, είναι όσο ο χρόνος μιας απλής καρδιολογικής επίσκεψης που περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα και triplex καρδιάς.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η επίσκεψη στον καρδιολόγο να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα από την έναρξη των συμπτωμάτων, ούτως ώστε να δοθεί ο χρόνος στον ιατρό να ανατάξει την αρρυθμία και μετά να γίνει ο έλεγχος των αιτίων που την προκάλεσαν, όπως να ελεγχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα με την αιματολογική μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4, ΤSH). Ο έλεγχος για στεφανιαία νόσο συνήθως δεν απαιτείται, εκτός εάν υπάρχουν ενδείξεις από το ιστορικό, τη φυσική εξέταση ή άλλα εργαστηριακά ευρήματα.

Θεραπεία και αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής

Η αντιμετώπιση του επεισοδίου της αρρυθμίας εξαρτάται από τον τύπο της. Σε επεισόδιο εμμένουσας κολπικής μαρμαρυγής γίνεται ανάταξη είτε φαρμακευτικά είτε ηλεκτρικά εντός 48 ωρών από την έναρξη της αρρυθμίας. Εάν η αρρυθμία έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από 48 ώρες ή είναι αγνώστου ενάρξεως χορηγείται αντιπηκτική αγωγή για 3 εβδομάδες και μετά από αυτήν την περίοδο γίνεται ανάταξη. Για την αποφυγή της λήψης της αντιπηκτικής αγωγής για 3 εβδομάδες μπορεί να γίνει διοισοφάγειος υπέρηχος και εάν δεν υπάρχει θρόμβος στον αριστερό κόλπο γίνεται ανάταξη είτε ηλεκτρικά είτε φαρμακευτικά, ενώ αν υπάρχει, χορηγείται αντιπηκτική αγωγή για 3 εβδομάδες, γίνεται νέος διοισοφάγειος υπέρηχος και αν ο θρόμβος έχει λυθεί γίνεται ανάταξη.

Κολπική μαρμαρυγή και φάρμακα

Η αγωγή που δίνεται στους πάσχοντες αποτελείται από 3 κατηγοριών φάρμακα:

Αντιπηκτικά
Χορηγούνται για την αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω των θρόμβων που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στον αριστερό κόλπο και υπάρχει ενδεχόμενο να μετακινηθούν στα εγκεφαλικά αγγεία και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αρχικώς, μόλις γίνει η διάγνωση της αρρυθμίας χορηγείται ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους υποδόρια ή ηπαρίνη ενδοφλεβίως. Μετά την ανάταξη, η συνέχιση της αντιπηκτικής αγωγής γίνεται σίγουρα για 4 εβδομάδες. Το αν θα συνεχιστεί μετά, εξαρτάται από το επίπεδο του θρομβοεμβολικού και αιμορραγικού κινδύνου του ασθενή.
Το επίπεδο του θρομβοεμβολικού κινδύνου καθορίζεται βάσει του CHA2DS2VAS score που μετράται βάσει της ύπαρξης των παρακάτω παραγόντων: καρδιακή ανεπάρκεια, αρτηριακή υπέρταση, ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών, σακχαρώδης διαβήτης, εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αγγειοπάθεια και φύλο, σε ασθενείς με score μεγαλύτερο των 2 πόντων γίνεται έναρξη αντιπηκτικής αγωγής.
Το επίπεδο του αιμορραγικού κινδύνου καθορίζεται βάσει του HAS BLED score, το οποίο καθορίζεται από την ύπαρξη των κάτωθι παραγόντων: αρτηριακή πίεση, νεφρική ή/και ηπατική δυσλειτουργία, αιμορραγικό εγκεφαλικό, τιμή INR, ηλικία, λοιπά φάρμακα.
Τα αντιπηκτικά που χορηγούνται μπορεί να είναι είτε ανταγωνιστές βιταμίνης Κ (sintrom- η δοσολογία εξαρτάται από μια αιματολογική εξέταση που ονομάζεται INR και βάσει αυτής καθορίζεται η δόση), είτε νεότερα αντιπηκτικά (dabigatran, rivaroxaban και apixaban) που η δοσολογία είναι σταθερή και δεν χρειάζεται κάποια αιματολογική εξέταση.

Φάρμακα για έλεγχο ρυθμού
Η κατηγορία των φαρμάκων εξαρτάται από την ύπαρξη ή όχι καρδιοπάθειας. Για την ανάταξη της αρρυθμίας σε ασθενείς χωρίς καρδιοπάθεια χορηγούνται αντιαρρυθμικά όπως η φλεκαινίδη, η προπαφαινόνη, η σοταλόλη και η δρονεδαρόνη, ενώ σε ασθενείς με ισχαιμικού τύπου καρδιοπάθεια χορηγείται αμιοδαρόνη.

Φάρμακα για έλεγχο συχνότητας
Σε ασθενείς χωρίς καρδιοπάθεια χορηγείται β’ αναστολέας, ανταγωνιστές υποδοχέων ασβεστίου ή δακτυλίτιδα, ενώ σε ασθενείς με καρδιακή νόσο δεν χορηγούνται οι ανταγωνιστές υποδοχέων ασβεστίου.
Υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρικής ανάταξης της αρρυθμίας στην οξεία φάση της και όταν η καρδιακή συχνότητα δεν μειώνεται με την χορήγηση φαρμάκων, σε ασθενή που ταυτόχρονα κάνει και ισχαιμικό επεισόδιο ή σε ασθενή που παρουσιάζει συμπωματική υπόταση ή καρδιακή ανεπάρκεια.
Η μόνη διαφοροποίηση που γίνεται είναι στους ασθενείς με μακράς διάρκειας ή χρόνια κολπική μαρμαρυγή που δεν χορηγείται αγωγή για έλεγχο ρυθμού, αφού ο ασθενής είναι σε μόνιμη αρρυθμία.
Σε ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν συμπωματικά επεισόδια παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής ή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και συμπτωματικά επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, που η φαρμακευτική αγωγή έχει αποτύχει, γίνεται σύσταση για κατάλυση του αριστερού κόλπου (καυτηριασμός έκτοπων εστιών που προκαλούν την κολπική μαρμαρυγή).

Ablation – κατάλυση με καθετήρα στην κολπική μαρμαρυγή

Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που συνιστάται να εφαρμόζεται σε κάποιες περιπτώσεις όταν τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού. Η διαδικασία πραγματοποιείται ενδοφλέβια με τη χρήση καθετήρων που στοχεύουν στην πρόκληση θερμικών βλαβών (καυτηριασμού) στο αριστερό τμήμα του μυοκαρδίου του κόλπου. Γίνεται χρήση υψίσυχνου ρεύματος, με τη βοήθεια του οποίου καταστρέφονται οι εστίες της κολπικής μαρμαρυγής στις εκβολές των πνευμονικών φλεβών.
Η θεραπεία στοχεύει στην αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς, στον περιορισμό των περιστατικών επανεμφάνισης κρίσεων και εκδήλωσης συμπτωμάτων.
Η μέθοδος ablation εξελίσσεται συνεχώς τεχνολογικά, γεγονός που εξασφαλίζει την αυξανόμενη αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό με τον περιορισμό των επιπλοκών.

ABLATION -ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Ειδική προετοιμασία για το ablation
Πριν από την εφαρμογή της εν λόγω θεραπείας, ο ασθενής καλείται να διακόψει για 1-2 μέρες την αγωγή που λαμβάνει και να την αντικαταστήσει με αυτήν που θα του συστήσει ο θεράπων ιατρός του. Απαιτείται επιπλέον να έχει γίνει πριν καρδιογράφημα και διοισοφάγειο υπερηχογράφημα.

Κατά την επέμβαση
Συνήθως η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και χορήγηση κατασταλτικών. Πρώτο στάδιο είναι η εισαγωγή εύκαμπτων καλωδίων στην καρδιά για να καταγραφεί η λειτουργία της. Στη συνέχεια, γίνεται παρακέντηση του ωοειδούς τρήματος, ώστε να επιτευχθεί πρόσβαση στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Μετά εισάγεται στον αριστερό κόλπο ένας ειδικός κυκλικός καθετήρας που καταγράφει και ένας καθετήρας κατάλυσης, ο οποίος με τη χρήση υψίσυχνου ρεύματος παράγει θερμότητα και καταστρέφει ένα μέρος του ιστού. Με όλους αυτούς τους καθετήρες και το 3D σύστημα χαρτογράφησης, ο γιατρός έχει την καλύτερη εικόνα σε πραγματικό χρόνο και έτσι, παρακολουθεί την πορεία της κατάλυσης και την απομόνωση των πνευμονικών φλεβών.
Η εν λόγω διαδικασία έχει αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή της σε περιστατικά παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής, ωστόσο στην εμμένουσα μορφή της νόσου θα χρειαστεί περαιτέρω εφαρμογή και θεραπεία.

Κίνδυνοι επέμβασης
Πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης. Ωστόσο, αν και σε μικρό ποσοστό μόνο, έχουν αναφερθεί επιπλοκές όπως αιμορραγία λόγω της εισαγωγής των καθετήρων, στένωση πνευμονικών φλεβών, εμβολικό επεισόδιο, κολποοισοφαγικό συρίγγιο κ.ά.
Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείς σε μια έμπειρη ιατρική ομάδα σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο, ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

Μετά το ablation
Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να συνεχίσεις τη φαρμακευτική αγωγή που λάμβανες πριν, εκτός αν συστήσει κάτι διαφορετικό ο γιατρός σου. Μπορείς να κινηθείς αμέσως μετά τη διαδικασία και η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα. Για τουλάχιστον 3-4 βδομάδες θα χρειαστεί να αποφεύγεις τη σωματική κόπωση, ενώ στη δουλειά σου θα μπορείς να επιστρέψεις από τις επόμενες ημέρες (εξαρτάται από το είδος της εργασίας). Θα χρειαστεί να σε παρακολουθεί γιατρός για επανεκτίμηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αποτελεσματικότητα επέμβασης σε ποσοστά
Παροξυσμική μορφή: 70-80%
Εμμένουσα μορφή: 50-75%
Η μέθοδος συνιστάται να επιλέγεται σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή έχει αποτύχει να ελέγξει τα επεισόδια αρρυθμίας.

Συμβουλές και πρόληψη κολπικής μαρμαρυγής

Περιόρισε τον κίνδυνο! Για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, είναι σημαντικό να αλλάξεις κάποιες καθημερινές σου συνήθειες, ώστε να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής πρέπει να βασίζεται στους παρακάτω 4 πυλώνες υγείας και ευεξίας.

Κόψε τις κακές συνήθειες
Ή αν δεν μπορείς, τουλάχιστον ας τις περιορίσεις! Το κάπνισμα, το αλκοόλ, καθώς και η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορούν να επηρεάσουν το ρυθμό των παλμών της καρδιάς και να οδηγήσουν σε προβλήματα.

Πρόσεξε τη διατροφή σου
Η υγιεινή διατροφή που βασίζεται στο μεσογειακό πρότυπο με βασικά συστατικά τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις καλή την υγεία της καρδιάς σου. Το σωματικό σου βάρος θα πρέπει επίσης να παραμείνει σταθερό και σε υγιές επίπεδο.

Ασκήσου με συστηματικότητα
Δεν έχει σημασία ποια μορφή άσκησης επιλέγεις και με πόση ένταση μπορείς να την κάνεις. Είναι όμως σημαντικό να την πραγματοποιείς τουλάχιστον 3 φορές τη βδομάδα. Αρκεί ακόμη και το περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό για να σε βοηθήσει να έχεις καλή καρδιακή υγεία.

Το στρες δε βοήθησε ποτέ κανέναν
Το άγχος και το στρες θα είναι πάντοτε οι κακοί σύμβουλοι στη ζωή ενός ατόμου. Αν το άγχος σε καταβάλλει και νιώθεις ότι επηρεάζεται η υγεία σου, θα πρέπει να το μειώσεις όσο είναι καιρός. Οι περισσότεροι ασθενείς που εμφανίζουν κάποια στιγμή κολπική μαρμαρυγή ήταν αγχώδεις στη ζωή τους.

Μύθοι και αλήθειες για την κολπική μαρμαρυγή

Μύθος #1
Μόνο οι ηλικιωμένοι μπορούν να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή.
Η αλήθεια
Δεν είναι προϋπόθεση εμφάνισης της νόσου η ηλικία ενός ατόμου. Μπορεί όντως να εμφανίζεται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα άνω των 50 ετών, ωστόσο δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και σε μικρότερα σε ηλικία άτομα που παρουσιάζουν αρκετούς παράγοντες κινδύνου.

Μύθος #2
Πάντα ο ασθενής καταλαβαίνει ότι πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, γιατί έχει εμφανή συμπτώματα.
Η αλήθεια
Όχι, αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να πάσχει από τη σιωπηλή μορφή της νόσου. Σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση τίθεται μέσω του ιστορικού ή των επιπλοκών της αρρυθμίας με συχνότερη αυτή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μύθος #3
Το 1 στα 2 επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής δεν είναι επικίνδυνα.
Η αλήθεια
Δεν ισχύει αυτό, καθώς η επικινδυνότητα ενός επεισοδίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες κινδύνου, εξαιτίας των οποίων αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών ακόμη και από ένα επεισόδιο της αρρυθμίας.

Μύθος #4
Απαγορεύεται σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή να κάνουν γυμναστική.
Η αλήθεια
Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και στην αποβολή του άγχους. Όπως όμως και σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ, η υπερβολή βλάπτει. Δε χρειάζεται να αλλάξουμε άρδην τις συνήθειές μας, όμως είναι γεγονός ότι πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας και το βάρος μας και να ασκούμαστε συχνά, επιλέγοντας όποια μορφή άσκησης μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε.

Μύθος #5
Η κολπική μαρμαρυγή είναι απειλητική για τη ζωή.
Η αλήθεια
Η κολπική μαρμαρυγή στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι θανατηφόρα. Εάν ο ασθενής, όμως, δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, καταστάσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες. Ο κίνδυνος επίσης μπορεί να είναι αυξημένος όταν συνυπάρχουν κι άλλες παθήσεις της καρδιάς, π.χ. στεφανιαία νόσος.

Μύθος #6
Δεν χρειάζεται να παίρνω αγωγή όταν δεν έχω συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής. Τα φάρμακα χρειάζονται μόνο όταν το παθαίνεις.
Η αλήθεια
Είναι πέρα για πέρα λάθος. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να σταματήσεις την αγωγή που σου έχει χορηγήσει ο γιατρός σου, στην περίπτωση που θεωρήσεις ότι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής έχουν υποχωρήσει. Τα φάρμακα αυτά έχουν αποκλειστικό στόχο την πρόληψη και την αποτροπή δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας, να μιλήσεις με το γιατρό σου εάν έχεις προβλήματα με τα φάρμακα ή αν αναρωτιέσαι, εάν χρειάζεται να τα παίρνεις ακόμα και χωρίς συμπτώματα. Από την άλλη είναι σύνηθες, πολλοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή να μην την αισθάνονται και τότε να νομίζουν λανθασμένα ότι δεν κινδυνεύουν πια. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να σταματήσεις από μόνος σου την αγωγή.

Μύθος #7
Τα αντιπηκτικά φάρμακα είναι επικίνδυνα. Είναι προτιμότερο να παίρνεις ηπιότερα φάρμακα όπως ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη.
Η αλήθεια
Και αυτός ο μύθος είναι πέρα για πέρα λάθος και πολύ επικίνδυνος. Πολλοί ασθενείς, άλλοτε νομίζοντας λανθασμένα ότι η αντιπηκτική αγωγή που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες και διάφορες επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις και άλλοτε επειδή κουράζονται να προσέχουν την διατροφή τους και να δίνουν συχνά αίμα για να παρακολουθήσουν το χρόνο προθρομβίνης (ειδικά όσοι παίρνουν τα παλαιότερα αντιπηκτικά) κάνουν το λάθος να αλλάξουν από μόνοι τους την αγωγή, παίρνοντας ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη που δεν χρειάζεται ειδική παρακολούθηση. Πρόκειται για τεράστιο λάθος, αφενός επειδή τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν προστατεύουν επαρκώς από τη δημιουργία θρόμβων και την πρόκληση εγκεφαλικών και αφετέρου, επειδή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσουν αιμορραγία του γαστρεντερικού συστήματος (ειδικά η ασπιρίνη) και μεγαλύτερη βλάβη στον ασθενή.

Μύθος #8
Ένα ή δύο επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής δεν είναι ανησυχητικά.

Η αλήθεια
Μια φορά κολπική μαρμαρυγή, για πάντα κολπική μαρμαρυγή, συνηθίζουν να λένε οι καρδιολόγοι. Η επικινδυνότητα της κολπικής μαρμαρυγής εξαρτάται από τους συνοδούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, το προηγούμενο εγκεφαλικό, το έμφραγμα κ.ά. Μπορεί ακόμα και ένα επεισόδιο να αποβεί μοιραίο. Από την άλλη πλευρά, επειδή συνήθως οι αιτίες που προκαλούν κολπική μαρμαρυγή έρχονται για να μείνουν, έχουν σαν αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές τη μόνιμη βλάβη (ίνωση) του κόλπου και συνήθως το ένα επεισόδιο θα ακολουθηθεί αργά ή γρήγορα από άλλο. Γι’ αυτό, όσο γρηγορότερα αντιμετωπίσεις το πρώτο επεισόδιο τόσο περισσότερο προστατεύεσαι από το δεύτερο. Ένα δεύτερο επεισόδιο αυξάνει την πιθανότητα τρίτου κ.ο.κ.

Συντάχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα του Doctoranytime